MACROSCOPIC FUNGI USED BY INDIGENOUS PEOPLE IN BRAZIL: A REVIEW OF AND PERSPECTIVES ON THE CULTI-VATION OF EDIBLE SPECIES
Resumo
O conhecimento acerca de uso de fungos pelos povos indígenas brasileiros ainda é escasso e necessita ser investigado. Muitas espécies não estão em listas e seus usos podem significar alternativas de cultivo inclusive em escala comercial. Realizando um levantamento do que já se publicou sobre uso de fungos por diferentes etnias indígenas do Brasil, elaborou-se uma lista de espécies e potenciais de cultivo para cada taxon. Encontrou-se o primeiro relato de 1560 e há um total de 45 espécies identificadas atualmente, 10 a mais do que no último levantamento realizado. 14 gêneros são discutidos com potencial de cultivo comercial, destacando-se Polyporus indigenus e Polyporus sapurema. Para todas as espécies as necessidades ambientais e nutricionais são apresentadas de modo a facilitar o cultivo aos interessados.
Palavras-chave
cogumelos; nutrição; ameríndios; etnomicologia.
Abstract
Knowledge on the use of fungi by indigenous people in Brazil is still scarce and needs to be better investigated. Many species are not recorded and their uses could lead to alternatives for cultivation, even on a commercial scale. By conducting a survey of what has already been published on the use of fungi by different indigenous ethnic groups in Brazil, we prepared a list of species and cultivation potential for each taxon. We found a total of 1560 records; a total of 45 species are currently identified, 10 more than registered in a previous survey. Fourteen genera are reviewed for their potential for commercial cultivation, with an emphasis on Polyporus indigenus and Polyporus sapurema. For all species, environmental and nutritional needs are presented below to facilitate the cultivation of these species for those who are interested.
Keywords
mushrooms; nutrition; Amerindians; ethnomycology
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PDFReferências
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DOI: http://dx.doi.org/10.18542/raf.v15i2.9839
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